Nem véletlenül hívják „Kókusz partnak” és mondják a Karib térség egyik legszebb partszakaszának. Gyönyörű strandok, öblök, természetes medencék, azúr- vagy türkizkék 26-29 0C-os tenger, aprószemcsés, vakítóan fehér, pálmaligetekkel szegélyezett part, izzó napsütés, felhő sehol, nyugágyak sora, víz fölé lógó pálmafák … idilli, olyan képeslapra kívánkozó szebbnél szebb helyek, szinte már mesébe illő környezet.

Csukd be a szemed … képzeld magad elé a legszebb partot, amit csak el tudsz képzelni … az a Dominikai Köztársaságban van!

A Punta Cana-i üdülőövezet az ország legkeletibb tartományának, La Altagracianak a leggyorsabban fejlődő és az ország turisztikai bevételéből jelentős szerepet játszó területe. Röpke pár évtized alatt a kis halászfalu mára egy 100 ezres lélekszámú várossá és a Dominikai Köztársaság turisztikai központjává nőtte ki magát. Évente az országba látogató mintegy 3,8 millió utas (2008-as adat) több mint fele ezen a kb. 45 km hosszú, csodálatos, álomba illő, fehérhomokos partszakaszon tölti jól megérdemelt pihenését. A tartomány 100 km-es partszakaszának kevesebb, mint a fele hasznosított turisztikai célra. Szállodái magas színvonalat, all inclusive ellátást és ár-érték arányban magasan a legjobbat biztosítják a vendégeknek a Karib térségben. A szállodák fele spanyol tulajdonban van, az utasok megoszlása pedig: 45%-ot az Európából és ennél kicsivel többet, 48%-ot tesz ki az Egyesült Államokból és Kanadából érkező turisták részaránya.

puntacana

A punta canai nemzetközi repülőtér 1984-es megnyitása adott lendületet e térségben az idegenforgalom fellendülésének. Ez volt az első magánkézben lévő nemzetközi repülőtér, mely ma már a legnagyobb forgalmat bonyolítja le nemcsak az országban, hanem az egész Karib térségben.

Punta Cana városban nincs, vagy legalábbis nincs elfogadható minőségű szállás, az ide sorolt kb. 95 szálloda tőle az északi vagy a déli strandokon épült. A punta canai partszakasz strandjai délről északra haladva a következőek: Cap Cana (Juanillo), Cabeza de Toro, El Cortecito, Bavaro, Arena Gorda, Macao és Uvero Alto. Ezek közül a legközkedveltebb és így egyben a legismertebb is, a bavaroi és a macaoi strandok. A Karib-tenger és az Atlanti-óceán határvonala Bavarotól kicsit délre, de már Punta Cana fölött húzódik.

Látnivalók:

Macao

A macaoi parton található a híres természetes szépségében meghagyott Playa Bonita strand, határán egy, a tengerig benyúló sziklaszirttel. Ha a tetejére felmegyünk, megcsodálhatjuk a végtelen tenger látványát. A hullámzó tenger nyugalmát egy egykor panamai felségjelzés alatt hajózó, az 1978-ban korallzátonyra futott MS Aston roncsa szakítja meg. Teljesen kifosztották, ma a gyakorlott búvárok kedvelt merülőhelye.
Ha arra járunk, érdemes megtekinteni a Pozo Azul (kék kút) barlangot is.

puntacana2
Saona sziget

Saona, a maga 110 km2 –es területével a Dominikai Köztársaság legnagyobb szigete, La Altgaracia régióban, a Keleti Nemzeti Park területén fekszik. A sziget az egyik legközkedveltebb kirándulóhely, csodálatos partjai, türkizkék vize, sekély, gyönyörű, fehérhomokos partja és egyéb természeti szépségei miatt. Állatvilága nagyon gazdag, iguánok, teknősök, nagytestű madarak, valamint taino indián barlangok és lagúnák várják az idelátogató turistákat. Saona szigetére menet a hajók többsége megáll „Piscina Natural”-nál, ami szabadon lefordítva talán annyit jelent, a világ legnagyobb fürdőkádja. A természetes medencében, a vendégek kiszállnak a csónakokból és a derékig érő türkizkék vízben a helyiek megkínálják az embert a dominikai vitaminnal, a rummal. Nagyszerű élmény, nem szabad kihagyni!
A sziget lakott, két kis falu van Saonan, Mano Juan és Catuano. Mano Juan egy kis halászfalu hangulatos, színes faházakkal. Catuano pedig egy kis haditengerészeti állomás. Fehérhomok, csalogató víz, szikrázó napsütés, pálmafa és mennyasszonyi ruha? A boldogító „Igen” mezítláb a homokban? Igen, ez is megoldható Saonan, sőt akár a nászéjszaka is eltölthető ott, bővebb felvilágosítást irodánkban kaphatsz.

Catalina sziget

La Romanatól délre fekszik, és mint oly sok strandja a Köztársaságnak, ennek is fehér finomhomokos türkizkék vizű, sekély a partja. A sznorkelezők paradicsoma. La Romanatól speedboottal kb. fél órás útra található.

Catalinita sziget

Sokat összekeverik Catalinita és Catalina szigeteket, sajnos sokszor még az idegenvezetők is. Mindkettő egy gyöngyszem, de teljesen különbözőek. Catalinita egy kis elsivatagosodott sziget a Karib-tenger és az Atlanti-óceán határán, a szárazföld és Saona-sziget között, a Keleti Nemzeti Park területén. Csupán egy magánkézben lévő kirándulásszervező iroda és egy búváriskola kapott engedélyt a partraszállásra. Ez az a hely, amire az ember habozás nélkül több napot is áldozna az életéből. Nevezhetnénk a tökéletes nyugalom szigetének is. A sziget aprószemcsés homokja vakítóan fehér, a nap izzik, felhők sehol, a part sekély, a víz kellemesen meleg, egyszerűen mesébe illő.
A sziget egész területén megszámlálhatatlan nagy tengeri csigaházat találunk. Nyugodtan állíthatjuk, a világ legnagyobb tengeri csigaház lelőhelye itt van. A hajósok úton Puerto Rico felé kihalásszák őket és elfogyasztásuk után a házát a tengerbe visszadobják, melyek az áramlatoknak köszönhetően itt érnek partot. Nagy hajóval megközelíthetetlen a sziget, ezért ha egy csöndes, paradicsomi, kristálytiszta vizű, a turisták tömegétől távoli, nyugodt helyre vágysz, mindenképp ott a helyed!

Altos de Chavón – a korall-, vagy művészváros

A Dominikai Köztársaság egyik legnagyobb látványosságává vált a művészváros Altos de Chavón, más néven a művész- vagy korallváros. Mindössze 25 percnyi autóútra La Romanatól, a Chavón folyó feletti egyik magaslatra 1976-ban Charles Bluhdorn, a Gulf and Western Company elnöke megálmodta ezt a 14. századot idéző, nagyrészt korallkőből épült, mediterrán várost és Roberto Copaund olasz, és Tony Caro dominikai építészek segítségével végül 1976-ban neki is álltak a megvalósításához. 40 millió US$ volt a költsége a ma művészeknek otthont adó, hangulatos kis városkának. Sok festő, író, költő és kézműves lelt itt otthonra, kiktől értékes egyedi alkotásokat is vehetünk, ha ott járunk. Altos de Chavón akkora hírnevet és elismerést szerzett, hogy egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező művésziskola is letelepedett. Érdemes megtekinteni a Dominikai Köztársaság egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkező történelmi kincseket felvonultató múzeumát. Leleteket csodálhatunk meg egészen a taino indiánokig visszamenő korig, vagy a spanyol uralom idejéből, melyek nagy része a Chavón folyó medréből kerültek elő.
Galeria del Arte kiállítótermében jelenleg is tevékenykedő dominikai művészek kiállításait rendezik.
San Estanislao templom: teljes egészében korallkőből épült kis templom, szintén a várossal egyidejűleg épült.
A Dominikai Köztársaság egyik legnagyobb látványossága az 5000 főt befogadni képes amfiteátrum. 1982-ben Frank Sinatra és Carlos Santana koncerjével nyitották meg és azóta is neves művészek, mint Julio Iglesias, Gloria Estefan vagy Pavarotti adnak itt előadásokat.
Altos de Chavónt semmiképp se hagyjuk el úgy, hogy nem néztük meg a Chavón folyóra nyíló csodálatos kilátást. Sok film, többek közt a Rambo és az Apokalipszis most háttérképe volt e látvány.

Higüey

A tartomány legrégebbi, 500 éves városa 45 km-re nyugatra fekszik Punta Cana-tól. A Punta Cana – La Romana szakaszon útba esik. Modern és valóban egyedi katedrálisa figyelmet érdemel.


1 hozzászólás

WordPress Commenter · 2018-11-14 - 20:47

Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
Hozzászólások menüpontjához.
A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük